понеділок, 9 вересня 2019 р.

І. П. Котляревський - зачинатель нової української літератури

250 років тому, 9 вересня 1769 року народився Іван Петрович Котляревський.
Велич і значення письменника вимірюються тим, наскільки глибоко коріння його творчості сягає народного життя і наскільки широко він відбиває передові ідеали свого часу. Ці вимоги народності і прогресивності мистецтва органічно втілені в художніх творах Івана Петровича Котляревського, якому судилося започаткувати нову добу в українському письменстві.
Сформувавшись під впливом прогресивної суспільної думки, передових традицій національної літератури, сучасного російського і світового письменства, І. Котляревський виступив на літературній ниві як письменник-просвітитель і переконливо показав невичерпні можливості художнього слова, наголосивши при цьому на необхідності правдивого зображення дійсності.
У складних тогочасних суспільно-історичних умовах, у часи гострої кризи феодального суспільства Іван Котляревський написав свою славнозвісну «Енеїду» і одну з перлин української драматургії «Наталку Полтавку», пройняті ідеями гуманізму, виразними демократичними тенденціями, непохитною вірою в перемогу добра над злом.
Запрошуємо всіх переглянути книжкову виставку  "І. П. Котляревський - зачинатель нової української літератури (250 років від Дня народження)".    

Немає коментарів:

Дописати коментар