вівторок, 2 квітня 2024 р.

Зустріч з письменницею та книжковою блогеркою Оксамиткою Блажевською

  Сьогодні в нашій бібліотеці відбулась зустріч з чудовою людиною, письменницею, книжковою блогеркою, засновницею і модераторкою літературного клубу Оксамитки у київській книгарні-кав'ярні "Закапелок", івент-менеджеркою видавництва НК Богдан, авторкою містично-фентезійного роману "Еля", оповідань і віршів у колективних збірках Оксамиткою Блажевською.

На зустрічі присутні ознайомилися з надзвичайно цікавою творчістю Оксамитки. Письменниця поділилася спогадами, коли саме  почала писати, хто мав вплив на її творчість, цікаві історії з блогерського життя. Оксамитка також розповіла, як вона веде популярні соціальні мережі Інстаграм та Тік Ток, завдяки яким популяризує книги та читання серед дітей та молоді. 

На заході пані Оксамитка презентувала і свою книгу «Еля». 

На зустріч завітала відома письменниця  Наталія Дурунда, яка привітала пані Оксамитку та побажала подальших успіхів на творчій ниві.  

Насамкінець Оксамитка Блажевська подарувала для бібліотеки книгу з автографом.









понеділок, 1 квітня 2024 р.

«Слово-думки основа»

 «Слово-думки основа», під такою назвою в Ужгородській публічній бібліотеці пройшов вечір спогадів, присвячений видатному корифею закарпатської прози, поезії, драматургії, фольклористу та народознавцю Юрію Чорі.
 Модераторкою вечора виступила відома телевізійниця Віра Кобулей, яка розповіла про життєвий шлях Юрія Чорі.
 Гарними спогадами про відомого земляка поділився поет, член Національної спілки письменників Закарпаття Василь Густі : «…Юрій Чорі в контексті закарпатської та української літератури має вагомий внесок. Поет, прозаїк, драматург, фольклорист,  завжди був оптимістом, любив жартувати і був надзвичайно доброзичливим».
Байки, які писав Юрій Чорі актуальні і сьогодні. До цього свята  студентки  1 –курсу «Академічний спів» Ужгородського музичного фахового коледжу імені   Д. Є. Задора Катерина Шпеник, Ангеліна Бурса та Софія Оксіюк підготували та  прочитали байки.
Теплими спогадами поділився з присутніми педагог, науковець, поет Михайло Бабидорич.
Також,  про надзвичайно цікаві творчі зустрічі розповів журналіст Михайло Фединишинець.
Родзинкою заходу стала пісня «Ужгород» на слова Юрія Семеновича , яку виконав композитор та поет Сергій Савчук.











середу, 27 березня 2024 р.

Перегляд та обговорення фільму «ФОРТЕЦЯ МАРІУПОЛЬ. ОРЕСТ».

Фортеця Маріуполь — це цикл фільмів, побудованих на відеодзвінках до воїнів, які були оточені російською армією у Маріуполі на заводі «Азовсталь». Присутні на заході студенти Ужгородського музичного фахового коледжу імені   Д. Є. Задора  з цікавість переглянули  та обговорити короткометражну стрічку, яка змушує  задуматись  кожного. Крім того модераторка кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA при ГО Центр культурних ініціатив «Фортеця Унг» Лариса Шувалова розповіла студентам про «Гідність, права і свободи людини і громадянина», які закріплені Конституцією України.







середу, 20 березня 2024 р.

Національний тижня читання поезії

 #тижденьпоезії2024

Сьогодні в рамках проведення Національно тижня читання поезії, який цього річ проводиться з 16 по 24 березня, за ініціативи Українського інституту книги в читальному залі нашої бібліотеки відбулись поетичні  читання. 

Темою цьогорічного  Національного тижня читання поезії є "Дім". А гаслом став рядок із вірша сучасної української поетки Ірини Шувалової: "Ріки незмінно течуть додому".

Захід розпочався із читання поезії поетів,  які віддали життя за Україну в строю: Володимира Вакуленка, Максима Кривцова та Ігоря Мисяка. 

Вірші про значення дому читали студенти 1 курсу Ужгородський музичний фаховий коледж імені   Д. Є. Задора  Ангеліна Бурса,  Олена Буришина, Софія Оксіюк.

На завершення,  кураторка курсу Оксана Мурга  наголосила  як важливо берегти, любити та цінувати власну домівку, адже  дім – це чуття себе частиною чогось більшого, частиною родини. Дім – це Україна.💛💙








суботу, 16 березня 2024 р.

«Роль місцевих політик в розвитку підприємницького та інноваційного потенціалу культурних та креативних секторів»

 Сьогодні головний методист КЗ "Ужгородська публічна бібліотека" була присутня на онлайн заході на тему: «Роль місцевих політик в розвитку підприємницького та інноваційного потенціалу культурних та креативних секторів». Діалоговий захід відбувся за сприяння проекту USAID «ГОВЕРЛА» Волинської області.

Спікери проаналізували існуючі системи управління закладами культури на прикладі партнерських громад Проекту USAID «ГОВЕРЛА» Волинської області, виокремили та спільно із фахівцями із впровадження місцевих культурних політик презентувати культурне стратегування, ефективне використання культурних ресурсів та «культурне партнерство» як приклади ефективних місцевих політик у розвитку культурної економіки територіальних громад.



середу, 13 березня 2024 р.

«Августин Волошин – мислитель і борець за національну ідею».

 17 березня виповнюється 150 років від дня народження видатного громадсько-політичного і культурно-освітнього діяча Закарпаття Августина Волошина. З нагоди цієї ювілейної дати сьогодні в читальному залі нашої бібліотеки пройшла краєзнавча година  «Августин Волошин – мислитель і борець за національну ідею».

Нині українці шанують і цінують Августина Волошина як видатного діяча Закарпаття,  який в умовах іноземного панування зумів консолідувати закарпатських українців на боротьбу за свою державність, інтегрувати їх у загально український національно-визвольний рух і цим заявити перед усім світом про існування карпатоукраїнського народу та його державотворчі змагання.

На захід було запрошено історика, професора, доктора богословських наук, викладача Карпатського Університету - Євгена Нікольського, який розповів студентам Ужгородський музичний фаховий коледж імені   Д. Є. Задора  про не легкий  життєвий та творчий шлях Августина Волошина, про його внесок як педагога, теоретика і практика педагогічної думки, організатора культурно-освітнього руху в Закарпатті та в першу чергу самовідданого священника.

Також на заході був присутній доктор історичних наук, професор УжНУ, член Національної спілки письменників України і Національної спілки краєзнавців України- Сергій Федака. Він є автором книг та наукових праць про Августина Волошина. Сергій Дмитрович долучився до розмови та поділився своїми думками, щодо видатного діяча Закарпаття.

 У своєму Заповіті, який Августин Волошин склав рівно 11 місяців перед своєю смертю, українському народу заповідав такі слова: «Із гарячої любови до тебе, народе мій, бажаю, щоб ти чим скорше обновив свою церковну і народну єдність і щоб в будучности не дав себе розбивати чужими інтересами»,  ці слова  й сьогодні, як ніколи, залишаються  актуальні.







середу, 6 березня 2024 р.

Семінар «Як вижити в деструктивній інформаційній бульбашці».

 Сьогодні, в Ужгородській публічній бібліотеці пройшов семінар для бібліотечних працівників по медіаграмотності під назвою «Як вижити в деструктивній інформаційній бульбашці». Організатором виступила ГО Кризовий медіа центр «Сіверський Донець» (Олег Невениця).

Про важливість знань та вмінь правильно розпізнавати, використовувати інформаційні новини та що таке інформаційна бульбашка, як утворюється і чому вона небезпечна – розповів керівник ГО Кризового центру п. Олег.

Спікером лекції виступив Василь Сличко – аналітик Департаменту протидії дезінформації РНБО. Він провів цікаву і змістовну лекцію по освітньому курсу «ДЕЗІНFAKEЦІЯ ТВОГО ІНФОПРОСТОРУ». Присутні на семінарі дізналися про алгоритми і персоналізації, інформаційну пропаганду, про ботів, блогерів та псевдоекспертів та  багато іншого. 

«Пам’ятаймо, що нашому мозку комфортно існувати в інформаційній бульбашці. А тому цінно давати собі почути іншу, протилежну нашій, точку зору…»- саме ці слова стали підсумками сьогоднішнього заходу.