середу, 13 березня 2024 р.

«Августин Волошин – мислитель і борець за національну ідею».

 17 березня виповнюється 150 років від дня народження видатного громадсько-політичного і культурно-освітнього діяча Закарпаття Августина Волошина. З нагоди цієї ювілейної дати сьогодні в читальному залі нашої бібліотеки пройшла краєзнавча година  «Августин Волошин – мислитель і борець за національну ідею».

Нині українці шанують і цінують Августина Волошина як видатного діяча Закарпаття,  який в умовах іноземного панування зумів консолідувати закарпатських українців на боротьбу за свою державність, інтегрувати їх у загально український національно-визвольний рух і цим заявити перед усім світом про існування карпатоукраїнського народу та його державотворчі змагання.

На захід було запрошено історика, професора, доктора богословських наук, викладача Карпатського Університету - Євгена Нікольського, який розповів студентам Ужгородський музичний фаховий коледж імені   Д. Є. Задора  про не легкий  життєвий та творчий шлях Августина Волошина, про його внесок як педагога, теоретика і практика педагогічної думки, організатора культурно-освітнього руху в Закарпатті та в першу чергу самовідданого священника.

Також на заході був присутній доктор історичних наук, професор УжНУ, член Національної спілки письменників України і Національної спілки краєзнавців України- Сергій Федака. Він є автором книг та наукових праць про Августина Волошина. Сергій Дмитрович долучився до розмови та поділився своїми думками, щодо видатного діяча Закарпаття.

 У своєму Заповіті, який Августин Волошин склав рівно 11 місяців перед своєю смертю, українському народу заповідав такі слова: «Із гарячої любови до тебе, народе мій, бажаю, щоб ти чим скорше обновив свою церковну і народну єдність і щоб в будучности не дав себе розбивати чужими інтересами»,  ці слова  й сьогодні, як ніколи, залишаються  актуальні.







Немає коментарів:

Дописати коментар