середу, 17 травня 2023 р.

Етно-година «Я йду по світу в вишиванці»

 Щороку в Україні у третій четвер травня відзначають День вишиванки. Це свято молоде, але його краса, символічність та потужний посил залучають до святкування тисячі українців, відгукуються патріотичними почуттями у серцях багатьох. 

Із далекого минулого прийшло до нас вишивання. І виникло воно з любові до рідної землі та потреби не лише бачити красу, а й творити її власними руками.   Українська вишиванка – це те, без чого важко уявити українську культуру, побут і історію... Кольоровими нитками вона вплетена у наші традиції. Символічні кольори – червоне і чорне, як у пісні, ними пройнята вся історія нашого народу.

🗓Напередодні Всесвітнього дня вишиванки  в читальній залі Ужгородської публічної бібліотеки 📚відбулась етно-година «Я йду по світу в вишиванці».

Захід розпочався піснею «Рідна мати моя» у виконанні студентів 1-А курсу Ужгородського музичного фахового коледжу імені   Д. Є. Задора (куратор Славець Людмила Іванівна). Ведуча заходу – бібліотекарка Світлана Дячук розповіла присутнім історію виникнення вишивки🪡 в Україні, їх характерні особливості, залежно від регіону в якому вони вироблялись, про наші традиції та обряди.

Також студенти читали  неймовірні вірші про вишиванку, які зворушують по-особливому. Костевич Тетяна «Розквітла вишиванка»,  Нікіта Воротнюк «День вишиванки», Назар Петах «Сорочка вишиванка».💙💛

📌Це свято покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. 

Тож одягаймо  українські обереги-вишиванки і нехай весь світ побачить, яка прекрасна наша Україна і її символи!🇺🇦









Немає коментарів:

Дописати коментар