четвер, 13 травня 2021 р.

Презентація проєкту «#SmartLibrary»

12 травня 2021 року в нашій бібліотеці презентували проєкт «#SmartLibrary»

Про варіант осучаснення бібліотек, який уже впроваджується в Україні, а стартував, зокрема, у Дніпрі, розповіла одна з розробниць стартапу «#SmartLibrary» Тетяна Чайка. За її словами, нинішнім завданням бібліотек є сучасні послуги читачам, врахування інклюзивних потреб користувачів, можливості замовити видання зі свого смартфону.

Під час розробки проєкту, зазначила пані Тетяна, враховували й потребу оцифровування бібліотечних каталогів, об’єднання бібліотечних мереж України для поліпшення комунікації, обміну досвідом та ідеями, а також роботи філіалів бібліотек у нових умовах ОТГ. Наприклад, коли в однієї з філій є запит на книжку, а там вона відсутня, можна переадресувати замовлення на іншу філію, не витрачаючи кошти на додаткову закупівлю видань.

Для зручності роботи бібліотекарів розробники проєкту пропонують під час заповнення електронних формулярів адаптувати дані для QR-кодів, а для людей, які, наприклад, не користуються смартфонами, скажімо, як деякі пенсіонери, наклеювати QR-код на паперовий формуляр.

Творці «#SmartLibrary» пропонують також у бібліотеках ставити смарт-панелі для замовлення книжок, адже тоді для обслуговування знадобиться хвилина-дві, що дуже зручно в карантинних умовах, не виникають скупчення відвідувачів.

Також Тетяна Чайка розповіла про можливість електронних копій інформації з веб-сайту книгозбірень, захист особистих даних користувачів, особистий кабінет бібліотекаря, мобільних додаток тощо.

Наприкінці презентації проєкту заступник міського голови Ужгорода Василь Гомонай подякував співавторці проєкту за цікаві ідеї, закликав працівників бібліотек поділитися думками щодо запропонованих рішень «#SmartLibrary». Також Василь Васильович розповів про власний досвід електронного замовлення книг у бібліотеці за кордоном ще на початку 2000-х, зазначив, що було б зручно впровадити таке  обслуговування й у наших бібліотеках. Василь Гомонай наголосив, що влада Ужгорода регулярно підтримує міські бібліотеки й розгляне можливість придбання «#SmartLibrary».







Немає коментарів:

Дописати коментар