четвер, 30 травня 2024 р.

Працівники Ужгородської публічної бібліотеки провели інформативно - профілактичну акцію спрямовану проти тютюнопаління.

31 травня у всьому світі проводиться міжнародна акція по боротьбі з курінням – Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму. Він був встановлений в 1988 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) на 42 сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я. За статистичними даними, Україна займає одне з перших місць в Європі за кількістю курців.
В Україні склалася особливо небезпечна ситуація щодо активного поширення тютюнопаління у молодіжному середовищі.
Напередодні цієї дати працівники Ужгородської публічної бібліотеки провели інформативно - профілактичну акцію спрямовану проти тютюнопаління.

Під час заходу бібліотекарі спілкувалися з молоддю про вплив тютюнопаління на організм людини та про те, як позбутися цієї шкідливої звички.
Організатори заходу переконані, що відмовитись від тютюнопаління не просто, але можливо! Якщо хоч одна людина замислилася над цим захворювання та зробила вибір на користь здорового способу життя, то ця акціє була недаремною!

вівторок, 28 травня 2024 р.

Презентація книги Василя Лакатоша «У своїм краю шукай долю свою…»

Сьогодні, у Всеукраїнський день краєзнавства до бібліотеки завітав письменник-верховинець з Воловеччини - Василь Лакатош. Для бібліотечних працівників презентував свою книгу «У своїм краю шукай долю свою…». Вступним словом виступив науковець, педагог, поет Михайло Бабидорич, який привітав та представив видання П.Василя.
Автор книги презентував присутнім свою книгу, розповів про історію її створення, поділився планами на майбутнє. Упорядником книги є письменник Андрій Дурунда, який поділився спільними спогадами і наголосив, що «цінність видання ще і в тому, що автор сам розповідає про своє життя-буття, і робить це щиро, відверто і просто».


Книга «У своїм краю шукай долю свою…» розповідає про шлях, героєм якої є Василь Лакатош з Воловеччини. Тут народився він та його предки і над цією підзоряною благословенною землею їхній дух витає. Він все своє життя чесно служив і служить людям отчого краю, воловецької Верховини.


Зустріч проходила в затишній та дружній атмосфері.

понеділок, 27 травня 2024 р.

В Ужгородській публічній бібліотеці відбувся літературно-мистецький вечір «В гостях у Мельпомени», присвячені творчості В. Шекспіра та Л. Українки

27 травня в Ужгородській публічній бібліотеці відбувся літературно-мистецький вечір «В гостях у Мельпомени», присвячені творчості В. Шекспіра та Л. Українки, ініціатором та організатором якого була викладачка Ужгородського фахового циклової комісії Спеціалізації «Спів» Віра Георгіївна Кобулей.
Вечір розпочався з представлення біографії видатного письменника славетної доби Відродження, національного поета Англії Вільяма Шекспіра. Метафоричність мови Вільяма Шекспіра відкрилась у декламації сонетів, які виконали студенти 1 курсу Спеціалізації «Спів».


Незабутнє враження на присутніх справили сценки з найвідомішої та найулюбленішої трагедії «Ромео і Джульєта», зіграна студентами 2 і 3 курсів. Вони не лише передали багатство стилю Шекспірівських творів, але й показали неабиякі акторські вміння.


Ведуча продовжила біографією геніальної Жінки, Поетеси, великої Українки – Лариси Петрівни Косач, Лесі Українки.Студенки 3 і 4 курсів зіграли сценки з найвідоміших її творів «Бояриня» та «Камінний господар».


Літературно-мистецький вечір не тільки поглибив знання про життєві та творчі шляхи двох відомих світових класиків, але й сприяв вихованню любові до мистецтва та формуванню естетичного смаку.

вівторок, 14 травня 2024 р.

В Ужгородській публічній бібліотеці пройшов майстер-клас з живопису «Автопортрет».

14 травня в Ужгородській публічній бібліотеці пройшов майстер-клас з живопису «Автопортрет». Майстер-клас проводив викладач Закарпатської академії мистецтв Євген Цап.

Викладач розповів присутнім, що саме автопортрет з’явився, як конкретний жанр, тільки в епоху Відродження. Але спочатку бажання написати самого себе було швидше потребою стати частиною мистецтва, закарбувавши свій образ в роботі. Лише згодом автопортрет стає засобом відображення роздумів, настроїв, світосприйняття і, загалом, віддзеркаленням внутрішнього та зовнішнього світів митця, способом показати найважливіше собою і через себе.





На заході під керівництвом професійного художника присутні познайомилися з цим особливим жанром і створили свій портрет у власному стилі.