пʼятницю, 29 березня 2013 р.

Взаємодія бібліотек Ужгородської ЦМБС та влади в рамках програми «Бібліоміст»



     Соціальна значимість бібліотек нашого міста та створення їх позитивного іміджу досягається завдяки становленню міцних взаємовигідних контактів з місцевою владою. Забезпечення права громадян на доступ до інформації є важливим критерієм оцінки діяльності і бібліотек, і владних структур. Широкий доступ до інформації можливий зараз за умови використання нових інформаційних технологій.
     Нові можливості для діяльності Ужгородської централізованої бібліотечної системи відкрила програма «Бібліоміст». У 2012 році бібліотечна система міста стала фіналістом третього раунду конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до мережі Інтернет» 4 бібліотеки із шести отримали безкоштовно 15 комп’ютерів, 4 принтери, 4 сканери, 15 комплектів навушників та веб-камер. Без підтримки міської влади бібліотека не змогла б виконати всі умови конкурсу.
     Це реконструкція опалення в бібліотеці – філії № 2, модернізація електромережі в бібліотеці – філії № 6 та підключення до Інтернету.
    Бібліотеки і раніше мали тісні ділові та творчі стосунки з органами влади та депутатським корпусом. Але зараз ці зв’язки почали будуватись на основі взаємодопомоги. Бібліотека постійно інформує про надходження до ЦБС нової літератури з багатьох  політичних, юридичних та соціальних питань. Щоб привернути до себе увагу бібліотеки налагодили тісні контакти з місцевими ЗМІ. Ці кроки допомогли значно підвищити авторитет серед громади, ділових кіл міста та влади.
     Забезпеченню прозорості прийняття рішень місцевими органами влади сприяють постійно діючі стенди «Влада інформує», «Депутатські будні: досвід, проблеми, пошук». Нові технічні можливості допомогли бібліотеці розширити свої послуги.  Створено сайт бібліотеки http://city-library.uz.ua . Функціонує блог, який надає більш оперативну інформацію про підготовку просвітницьких заходів та їх проведення. Велику роль відіграє популяризація бібліотеки в соціальних мережах. На сайті організовані віртуальні книжкові виставки, відображаються нові надходження літератури до бібліотек міста.
     До соціального партнерства долучаються депутати різних рівнів. Серед них депутати міської Ради: Ковальський А.В., Адамчук І., Травницький С.Т., Беляков Ю.В., Чучка П.П., Булина М., Король С.Г., депутат обласної Ради Володимир Смоланка, депутати Верховної Ради Віталій Кличко та Василь Ковач.
     Цим людям не байдуже життя бібліотек. За їх матеріальної підтримки відремонтовано покрівлю бібліотеки – філії № 6, зроблено частковий поточний ремонт, придбано комп’ютерні столи, профінансована підписка на деякі періодичні видання та закуплені нові книги для користувачів бібліотеки – філії № 2.
     Результатом співпраці бібліотек та місцевих органів влади, депутатського корпусу міської Ради стала «Програма розвитку бібліотек та бібліотечної справи на 2013 -2015 роки», метою якої є удосконалення та задоволення потреб і запитів громади. Вже в березні цього року згідно програми виділено 25 тис. грн.. на придбання літератури. Це вже певний успіх, оскільки роками з бюджету міста не виділялися кошти на ці потреби.
          В той час як багато людей ще й досі приходять до бібліотеки, щоб взяти книгу, все більше приділяється увага вільному доступу до інформації та використанню комп’ютерів. Бренд «Сучасна бібліотека» вже став доволі впізнаваним дякуючи програмі «Бібліоміст». Ще одну дуже важливу справу роблять працівники програми - підвищення професійного рівня бібліотечного працівника, тобто навчання кадрів. Лише у 2012 році працівники системи мали можливість бути присутніми на регіональному форумі в м. Хмельницький «Партнерство бібліотек та неурядових організацій: нові можливості», навчання в тренінговому центрі обласної наукової бібліотеки пройшли майже половина бібліотечних працівників системи, де отримали сертифікат за курсом «Організація та управління змінами у публічній бібліотеці в умовах інформатизації та соціально-економічних перетворень», відвідали ярмарок бібліотечних інновацій «Сучасна бібліотека: розвиваємо місцеві громади» у м. Києві.
    Програма «Бібіломіст» робить все можливе для того щоб рейтинг бібліотечної професії значно зріс не лише серед користувачів та громади, але щоб і влада переосмислила роль і місце бібліотек, які вона утримує.
     У свою чергу бібліотеки зможуть стати своєрідним містком між громадою та владою не тільки завдяки друкованим виданням, а й використанню новітніх технологій. Саме за ними майбутнє бібліотек і престиж бібліотечної професії.


Немає коментарів:

Дописати коментар