середу, 19 червня 2019 р.

"У вічнім колі я лише краплинка"

У ці дні виповнилося б 95 років від дня народження закарпатському поету і прозаїку Володимиру Івановичу Ладижцю. Народився в селі Харківці Остропільського району на Хмельниччині в селянській родині. В тому краї пройшли його дитячі та юнацькі роки. Подальша доля Володимира Ладижця так чи інакше пов’язана з Карпатським краєм. Тут, у мальовничому місті над Ужем, протягом багатьох років він працював на редакторсько-видавничій роботі, головним редактором Закарпатського обласного книжково-газетного видавництва, був відповідальним секретарем Закарпатської організації Спілки письменників України. Володимир Ладижець працював і як перекладач, зокрема з угорської, чеської, словацької та інших мов. Твори В. Ладижця перекладено російською, білоруською, естонською, молдавською, осетинською, угорською та іншими мовами.
Творчість В. Ладижця – для читачів усіх поколінь. Його вірші завчає напам’ять мале дитя, його оповідання читають школярі, романами захоплюються дорослі.
Він став одним з провідних письменників, які творили для дітей та юнацтва. Став першим на Закарпатті лауреатом премії ім. Лесі Українки за збірки дитячої поезії „Ластівки з Карпат”, „Орлиный дом” (1985). Його вірші, оповідання, казки й пісні включено до підручників та посібників для навчальних закладів України. Твори В. І. Ладижця є частиною золотого фонду української літератури, а його громадська діяльність і активна громадська позиція – зразком вірного служіння Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар