четвер, 25 лютого 2016 р.

«Обернуся в легенду»

  24 лютого в літературно-мистецькій вітальні Ужгородської міської бібліотеки відбувся літературний вечір пам'яті до 145-річчя від дня народження видатної української поетеси Лесі Українки «Обернуся в легенду» 

       Українська земля породила багатьох письменників і поетів, які не тільки збагатили нашу літературу, але й уславили її серед інших літератур світу. Одне з найвеличніших імен серед них — ім'я Лесі Українки.
   Присутніми на нашому святі були студенти Ужгородського коледжу культури і мистецтв.
      Іванна Петренко та Буртова Мар’яна майбутні бібліотекарі студентки ІІІ курсу провели літературний вечір де розповіли про життєвий і творчий шлях поетеси, а також торкнулись гілки печалі й кохання її долі.
    Про Лесю Українку завжди говорили як про людину мужньої вдачі. А коли ми говоримо про мужність? Тільки тоді, коли її треба проявити. Леся Українка всім своїм життям показала, що таке справжня мужність.
      Ніжна, тендітна зовні, ця юна дівчинка ще із дитячих літ засвоювала уроки мужності із розповідей, що доводилося чути від рідних і близьких, від селян, до яких Леся ставилася дуже приязно. І це згодом відбилося у її натхненних творах.
     
    «Твої листи завжди пахнуть зов’ялими трояндами…» – так називається лист-сповідь Лесі Українки, який продекламувала Хрипта Яна. Саме цей вірш заховався серед грона її поезій та драматургії. Його можна зарахувати до інтимної лірики літературного водограю найкращої української письменниці та був написаний під впливом особистих глибоких почуттів до Сергія Мержинського – першого кохання Лесі. За відкритими дверима закоханих радості було мало, а здебільшого там були біль, страждання, невиліковна хвороба.
   

   Ведучі вечора та студенти бібліотечного відділу Ужгородського коледжу культури і мистецтв зачитували вірші видатної українки. Також до уваги присутніх було продемонстровано документальний фільм про життя Лесі Українки. 

     
       Яскраво доповнив вечір вокальний виступ студентки естрадного відділу Мучички Ольги.
Велику спадщину залишила нам Леся Українка: це і переклади, і поезія, і драматичні твори, найкоштовнішою перлиною яких є драма – «Лісова пісня». ЇЇ твори перекладені багатьма мовами світу, її творчість увійшла у безсмертя. Але кожен повинен відкрити поезію Лесі Українки для себе сам, узяти те, що потребує.





Немає коментарів:

Дописати коментар