пʼятницю, 15 березня 2019 р.

Карпатська Україна - сучасний погляд

 15 березня Закарпаття відзначає 80 - річчя   створення Карпатської України - держави, яка проіснувала один день, але мала великий вплив на подальший розвиток краю та загалом України.
    З нагоди цієї дати в Ужгородській центральній міській бібліотеці пройшов  спільний навчально – виховний захід «Карпатська Україна : сучасний погляд».  Викладачі  історії Ужгородського торговельно-економічного коледжу КНТЕУ  Вікторія Павлик та Оксана Фречка розповіли студентам про нелегкий шлях нашого краю від автономії у складі Чехословаччині до утворення незалежної держави.
     Ті буремні і непрості часи неможливо описати без згадки про отця Августина Волошина – президента Карпатської України, який є одним із найшанованіших закарпатців. Саме на прикладі його біографії та діяльності можна побачити, як історія, політика і війна зробили Закарпаття таким, яким воно є сьогодні і що означало для подальшого розвитку цього краю проголошення незалежності Карпатської України.
     Протягом заходу демонструвалися  уривки з документальних фільмів  про вибори до Сойму, про місця,  де народився  і проживав деякий час перший Президент  Карпатської України.
    Модератором події  був студент Ужгородського торговельно-економічного коледжу КНТЕУ Володимир Статкевич.
    Протягом заходу звучали уривки з твору «Вічника» М.Дочинця,  вірші «Карпатська Україна» С. Малильо  та інші вірші,які декламували студенти Анна Павлик, Маріанна Чорей, Вікторія Семйон, , Марина Данило,  Анастасія Мацько а  також  розповіли , які зрушення в економіці сталися за час прем’єрства А.Волошина.
     Насамкінець, було зауважено, що українці на Закарпатті були першими у міжвоєнній Європі народом, що не змирилися із анексією, а зі зброєю в руках став на захист своєї свободи від агресії сусідніх держав.





Немає коментарів:

Дописати коментар