четвер, 7 листопада 2013 р.

Презентація книги мистецтвознавця та художника Романа Пилипа «Художня вишивка українців Закарпаття ХІХ – першої половини ХХ ст.»


   6 листопада в літературно-мистецькій вітальні ужгородської міської бібліотеки в рамках відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка відбулася презентація книги мистецтвознавця та художника Романа Пилипа «Художня вишивка українців Закарпаття ХІХ – першої половини ХХ ст.»
   Слово для відкриття презентації було надано директору центральної міської бібліотечної системи Ганні Василівні Бандурці , яка щиро привітала автора з виходом унікальної праці, побажала успіхів та творчого натхнення .
   Також багато приємних слів про автора та про його унікальну працю сказав  директор обласного організаційно-методичного центру культури Володимир Васильович Рудейчук.

   Сам автор з дитинства цікавився народним мистецтвом. Говорить, що пощастило працювати поруч із такими художниками, як Мар’ян Олексяк, Антон Ковач, Павло Ковач та Михайло Приймич. «Це був великий досвід роботи, активне включення в художню традицію краю», — згадує Роман Пилип. Нині він викладає в Закарпатському художньому інституті фахові дисципліни на кафедрі образотворчого та декоративно­-прикладного мистецтва.
   На презентації Роман показав багато різновидів вишивок багатьох народів (гуцульська, бойків Закарпаття, лемківська, вишивка волинян Закарпаття, та ін.), але найдорожчою для автора є вишивка його родини, що є не тільки зразками народного мистецтва, а й пам’яттю про родичів.

Однією з почесних гостей була і майстер народної творчості, вишивальниця Марія Купар, яка подякувала автору за його працю, бо почерпнула в ній для себе багато цікавого.
   Ця книга буде цінною для музейних працівників, науковців, для тих, хто просто любить вишивати та для художників. Бо повертає наукову цінність стихійно зібраним різноманітним приватним музейним колекціям.
   Сьогодні ця праця, є наймонументальнішою в творчому доробку Романа Пилипа. Вона актуальна і має соціальне значення. Тож побажаємо автору, що вона збережеться і буде цікавою для майбутніх поколінь.

 
 
 
 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар